HomeOverHistoriek

OVER KRAV MAGA

Krav Maga is het meest doeltreffende en realistische zelfverdedigings- en close-combatsysteem dat vandaag bestaat.

Internationaal erkend door experts in krijgskunsten en gevechtsinstructeurs wordt het beschouwd als een praktische, doeltreffende en innoverende gevechtsmethode.

Grootmeester Imi Sde-Or (Lichtenfeld) ligt aan de oorsprong van de Krav Maga methode ontwikkeld voor de Israëlische Verdedigingsmacht (IDF, Israeli Defence Forces) en voor de andere Israelische veiligheidsdiensten. sindsdien werd de methode ook aangepast voor gebruik door burgers in het dagelijkse leven.

Krav Maga is zo ontworpen dat om het even wie, jong en oud, man of vrouw, haar succesvol kan toepassen, onafhankelijk van de lichamelijke mogelijkheden van de betrokkene.

Krav Maga is een zelfverdedigingssysteem dat gekenmerkt wordt door zijn eenvoud. Het geheim van zijn doeltreffendheid berust in natuurlijke technieken die makkelijk aan te leren zijn, door middel van moderne en vernuftige trainingmethodes in combinatie met logisch gestructureerde verdedigingstaktieken.

DE ACHTERGROND VAN KRAV MAGA

De dagelijkse realiteit van de staat Israël heeft de Krav Maga school talrijke mogelijkheden geboden om getest te worden in werkelijke situaties die veel gevaarlijker zijn dan een gewoon straatgevecht.

Krav Maga, betekent in het Hebreeuws “contact combat”, en is het officiële zelfverdedigings- en close combat systeem van het Israëlisch leger (IDF – Israeli Defense Forces), van de nationale politiediensten in Israël en van andere veiligheidsorganisaties. Krav Maga wordt ook onderwezen in openbare scholen en culture centra van het Israëlische Ministerie van Onderwijs.

Krav Maga is gecreërd door wijlen Imi Sde-Or (Lichtenfeld) die het systeem ontwikkeld heeft tijdens zijn opmerkelijke carriëre als hoofdinstructeur lijf-aan-lijf-gevecht van het IDF. Tijdens zijn militaire dienst stelde Imi het officiële handboek van zelfverdediging en lijf-aan-lijf gevechten op.

In 1964 verliet hij het leger, maar bleef overzicht behouden over het aanleren van Krav Maga, zowel in een militaire als ordediensten-context.

Naast deze activiteiten, werkte hij onvermoeibaar aan het verfijnen, verbeteren en aanpassen van Krav Maga voor de burgerbevolking.

In 1994 creërde Eyal Yanilov, Imi’s naaste medewerker, onder Imi’s impuls, de International Krav Maga Federation (IKMF).

Imi overleed in 1998, maar zijn opvolgers blijven Krav Maga verbeteren, aanpassen en verdelen in vele landen, zowel in Europa als wereldwijd.

DE PRINCIPES KRAV MAGA

De aanpak van het Krav Maga systeem is uniek en logisch. Het is gemakkelijk om aan te leren en te onthouden.

Krav Maga wordt beoefend op natuurlijke en intuïtieve wijze en werkt in stresserende situaties.

Het bevat technieken, taktieken, trainingsmethodes en specifieke aanpakken voor verschillende groepen: burgers van elke leeftijd, mannen, vrouwen, jong en oud, leden van de ordediensten, militairen, gevangenisbewakers evenals lijfwachten, anti-terroristische eenheden en commando-eenheden.

Dans une situation donnée, la réponse doit être immédiate, aussi forte que nécessaire tout en restant adaptée à la situation, sans appel, naturelle et choisie pour servir un objectif précis, comme déconcentrer, fuir, immobiliser au sol, neutraliser voire tuer. Il en résulte 3 ensembles de techniques suivant que l’enseignement est destiné à l’armée, la police ou les civils.

  • Preventie (vermijden), visualiseren
  • Gevecht voeren wanneer men op de grond belandt
  • De slagen met voeten en handen vanuit verschillende afstanden, naar verschillende hoogtes en in verschillende richtingen uitgevoerd vanuit alle houdingen (rechtstaand, zittend, liggend, in de wagen, enz…)
  • Gebruik van alledaagse voorwerpen om zich te verdedigen (pen, krant, paraplu, enz …)
  • Verdediging tegen een aanval met de blote hand (vuistslagen, beenstoten), tegen verschillende grepen, wurgingen, omhelzingen, haargrepen… of tegen een gewapende aanval of bedreiging (mes, stok of

vuurwapen)

 • Vastberadenheid en stressbeheersing
 • Verdediging tegen meerdere aanvallers (met of zonder wapens)