HomeOverBiografieënImi Lichtenfeld

Oprichter en bedenker van Krav Maga

Imi Sde-Or (Lichtenfeld) werd in 1910 geboren te Budapest. Samuel, zijn vader, was een worstelaar en een foor-acrobaat. Hij werd lid van het politiekorps en was jarenlang Hoofdinspecteur. Hij werd befaamd voor zijn talrijke aanhoudingen, in het bijzonder van gevaarlijke criminelen.

Tijdens zijn jeugd leerde Imi worstelen, boksen en gymnastiek (turnen). In 1928 won hij het Slovaakse jongeren-kampioenschap worstelen en in 1929 het kampioenschap voor volwassenen. In hetzelfde jaar werd hij eveneens kampioen boksen en gymnastiek (turnen).

In het volgende decennium waren Imi’s sportactiviteiten voornamelijk gefocussed op het worstelen, als prof-sporter en als trainer. Midden jaren 30 veranderde het sociaal klimaat in Bratislava. Fascistische en anti-semitische groepen kwamen tevoorschijn, vastberaden om de Joodse gemeenschap te storen en lastig te vallen.

Imi werd de leider van een groep Joodse jongeren, waarvan de meesten ervaring hadden met boksen, worstelen of gewichtheffen. Deze groep had als doel om te verhinderen dat de anti-semitische fakties de Joodse buurt zouden binnendringen. Tijdens de daaropvolgende jaren werd Imi regelmatig gedwongen om deel te nemen aan straatgevechten; dit bracht hem een duidelijk inzicht bij van de verschillen tussen confrontaties op straat en kampioenschapsgevechten.

In 1940, op dertigjarige leeftijd, gedwongen om aan deze situatie te ontsnappen, stapt Imi aan boord van de laatste boot van migranten met als bestemming Israël.

Bij de aanvang van dit avontuur, tijdens het bevaren van de Donau en van de Egeïsche Zee, sprong Imi een aantal keren in het water om mede-passagiers te redden of om zakken voedsel terug te halen, met een zware oorinfectie, die hem bijna het leven kostte, als gevolg.

Eens Imi’s gezondheid was hersteld, vervoegde hij het Tsjechishe Legioen, dat onder leiding stond van het Britse Leger. Zijn eenheid diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in Libanon, Libië en Egypte. Bij zijn vertrek in 1942 kreeg hij zijn toegangsbewijs naar Israël.

In die periode maakten een aantal van Imi’s vrienden en oudstudenten deel uit van de Hagana verzetsbeweging, die de voorloper was van de IDF (Israeli Defence Forces). Ze stelden Imi voor aan Generaal Itzchak Sadeh, hoofd van de Haganah die hem onmiddellijk aannam, gezien zijn duidelijk aantoonbare vaardigheden in lijf-aan-lijf gevechtstechnieken.

Imi begon in 1944 de Israëlische strijders te trainen in domeinen als lichamelijke opvoeding, zwemmen, mes-gevechten en verdedigingen tegen mes-aanvallen. Hij trainde in die periode meerdere elite-éénheden van Haganah, zoals Palmach en Palyam, evenals groepen politie-officieren.

NA OORLOG

In 1948 werd hij Hoofd-Instructeur voor Lichamelijke Opvoeding en Krav Maga bij de Gevechtsschool. Tijdens de 20 jaar die hij in dienst was van de IDF, kreeg Imi de mogelijkheid om zijn unieke zelfverdedigings- en lijf-aan-lijf gevechtsmethode te verfijnen, waardoor de erkenning van de hoogste bevelhebbers van Israël steeds toenam.

Eens Imi zijn actieve dienst had verlaten, begon hij Krav Maga aan te passen voor burgerlijke behoeften, en ontwikkelde hij een systeem om bedreigingen in het dagelijks leven het hoofd te kunnen bieden.

Samen met zijn senior-instructeur en oud-leerling Eyal Yanilov, legde Imi de fundamenten van de ontwikkeling van Krav Maga als volledig systeem. Hoewel zij veel veranderingen aanbrachten, bleef Krav Maga trouw aan de principes van eenvoud, doeltreffendheid en realisme.

Imi en Eyal richtten de eerste Krav Maga Vereniging op in 1978. In 1992 formuleerde Imi de wens om een internationale vereniging op te zetten om op het internationale karakter van Krav Maga te duiden. In 1995 kwam zijn droom tot werkelijkheid toen de Internationale Krav Maga Federatie (IKMF) opgericht werd te Netanya, Israël.

Sindsdien wint Krav Maga steeds meer bekendheid zodat IKMF vandaag verenigingen telt in Israël, het Verenigd Koninkrijk, Australië, De Verenigde Staten, Frankrijk, Zwitserland, Nederland, België, Zweden, Finland, Noorwegen, Polen, Brazilië, Thailand en nog talrijke andere landen.

Het wordt als dagelijkse basis gebruikt door de IDF, de Israëlische politie en talrijke elite-éénheden. Krav Maga is ook, zoals Imi verlangde, de voornaamste bron van zelfverdediging geworden op burgerlijk vlak.

Imi Lichtenfeld heeft ons verlaten op 8 januari 1998, op 88-jarige leeftijd.